HPV nedir sorusunun cevabı yazımızda. Human Papilloma Virüsü ( HPV) son yıllarda oldukça sık görülmeye başlayan ve 100’den farklı tipi belirlenmiş olan bir virüstür. Ağırlıklı olarak genital bölgelerde olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde kendisini gösteren HPV virüsü,
- Rahim ağzı kanseri
- Vulva, vajina, penis kanseri
- Anal kanserler
- Baş ve boyun kanserlerine yol açabilmektedir.
Görüldüğü bölgelerde Kondilom (siğil) şeklinde beliren virüs, farklı belirtilerle kendisini göstermektedir.
HPV Virüsünün Belirtileri
Daha çok nemli alanlarda ortaya çıkarak yayıldığı bilinen virüs, makat çevresi ve kasık kıvrımında görülmektedir. Küçük kabarıklar şeklinde ortaya çıkan virüs, deri renginde olabildiği gibi, kırmızı kahverengi olarak da kendisini gösterebilmektedir. Bölgenin çok nemli olması halinde ise beyazımsı bir renge bürünebilmektedir. Erken teşhis edilmediği takdirde oluşan küçük kitleler büyüyerek karnabahar görünümüne benzer şekillere dönüşebilir.
Ağrı ve kaşıntı yapmaması sebebiyle geç fark edilebilir. Enfekte olan bölgenin kaşınması halinde ise, başka bölgelere de taşınarak tehlikenin büyümesine ve yayılmasına sebep olabilir. Virüs, genellikle dermatolog muayenesi sonucunda teşhis edilmektedir. Bazı hallerde kesin tanı için parça alınarak patolojik inceleme yapılmaktadır.
Nasıl Tedavi Edilir?
Virüsün tıbbi kayıtlara geçmiş bir tedavi yöntemi yoktur. Enfeksiyonların çoğu bireyin kendi bağışıklık sistemi içerisinde temizlenir. Virüsün tedavisinden daha önemlisi oluşumuna sebep veren sorunların tedavi edilmesidir. HPV virüslerinin oluşması sonucu meydana gelebilecek enfeksiyonlardan korunmanın tek yolu aşı yaptırmaktır. Çünkü sadece aşılarla vücudu koruyan antikorlar üretilebilmektedir. Günümüzde tüm HPV türlerini %90 oranında engelleyen yeni aşılar geliştirilmiş olup, güvenle kullanılmaktadır.
HPV Virüsünden Korunma Yolları
HPV virüsünün bulaşma sebeplerinden biri, cinsel ilişkide partner sayısının fazlalığıdır. Özellikle genital bölgelerinde siğil mevcut olan kişilerle girilecek cinsel ilişki, virüs kapma tehlikesini artırmaktadır. Farklı cinsel hastalıklara karşı koruma sağlamakla birlikte, prezervatif kullanımı, HPV virüsüne karşı koruma sağlamaz. Özellikle alerjiye yatkın bünyeye sahip olanlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde virüse karşı duyarlık daha üst seviyededir. Erkeklerin genital bölgelerinde siğil olarak oluşan virüs, kadınlara bulaşması halinde siğil oluşturmakta ve rahim ağzı kanserine kadar ilerleyebilmektedir.
Bazı vakalarda kendisini daha erken dönemlerde göstermekle birlikte, bazı vakalarda 5-10 yıl süren kuluçka dönemleri sonrasında ortaya çıkabilmektedir. Bu yönüyle sinsi bir virüs olarak değerlendirilen HPV virüsü, hücre içerisine entegre olarak hücre ile birlikte büyüyebilen bir yapıya sahip bulunmaktadır. Genellikle tensel temas ve cinsel ilişki yoluyla bulaştığı bilinen virüs, kalabalıklar tarafından kullanılan umumi tuvaletlerden de anlık olarak bulaşabilmektedir. Bu sebeple bu tür yerlerde tuvalet ihtiyacının giderilmesi halinde, sonrasında genital organların özneli bir şekilde temizlenmesi ve nemli kalmamasında dikkat edilmesi gerekmektedir. En fazla kansere yol açan türleri HPV 16 ve HPV 18 olarak bilinmektedir. HPV 16 virüsü, baş, boyun, anüs ve vajen kanserlerinin gelişimine sebep olmaktadır.
HPV Nedir
İnsan papilloma virüsü (HPV), kadınlarda rahim ağzı kanserine ve üreme sisteminin diğer kanserlerine neden olabilen bir virüstür. HPV, Amerika Birleşik Devletleri’nde büyüyen bir problem olan çoğu anal kanser vakasından da sorumludur. Erkeklerde HPV, penis kanserine ve boğaz ve anüs kanserlerine neden olabilir.
100’den fazla HPV türü vardır. Yaklaşık 40 tip genital bölgeyi enfekte edebilir. HPV ile enfekte olan çoğu insan, HPV’ye sahip olduklarını bilmiyor.
HPV, virüsü taşıyan biriyle cinsel temas yoluyla bulaşır. HPV’yi vajinal, oral veya anal seksten veya enfekte bir partnerle ten tene temastan alabilirsiniz. HPV’si olan biriyle cinsel oyuncaklarını paylaşmaktan da alabilirsiniz. HPV’den korunmanın en iyi yolu ona karşı aşı olmaktır.
HPV veya insan papilloma virüsü, kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilen bir virüstür. Ayrıca vücutta anal kanser ve penis kanseri gibi diğer kanser türlerine de neden olabilir. Şu anda HPV için bir aşı veya tedavi yoktur, ancak hastalığın gelişmesini önlemeye yardımcı olacak tedaviler mevcuttur.
HPV Aşısı
HPV, kadınlarda rahim ağzı kanserine, erkeklerde ve kadınlarda diğer kanser türlerine neden olabilen bir virüstür. HPV cinsel temas yoluyla bulaşır. HPV’nin birçok farklı türü vardır ve bazı türleri kanser gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
HPV aşısı, insanları HPV virüsü ile enfekte olmaktan koruyabilir. Aşı, bir dizi üç atış olarak verilir. Her üç çekimin de tam olarak korunması önemlidir. Aşı, 11 veya 12 yaşındaki erkek ve kız çocuklara önerilir, ancak daha küçük çocuklara ve yetişkinlere de verilebilir.
HPV Virüsü
HPV, insan papilloma virüsünün kısaltmasıdır. HPV, kadınlarda rahim ağzı kanseri ve diğer hastalıklara neden olabilen bir virüstür. HPV, cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur (CYBE). HPV, virüsü taşıyan biriyle cinsel temas yoluyla bulaşır.
Sadece bir kişiyle cinsel ilişki yapmış olsanız bile, daha önce cinsel ilişkiye girmiş herkes HPV alabilir. HPV’yi, prezervatifle kapatılmayan genital cilt yüzeyleriyle temastan da kapabilirsiniz. HPV’yi kimin kapacağını veya ne zaman ortaya çıkacağını bilmenin bir yolu yok.
HPV’nin birçok farklı türü vardır. Bazı türleri ellerde veya ayaklarda siğillere neden olur. Diğer HPV türleri, rahim ağzı kanseri de dahil olmak üzere kansere neden olabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl yaklaşık 12.000 kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor ve 4.000 kadın bundan ölüyor.