+90 535 463 53 33
info@cemozluk.com

HPV Virüsü Nasıl Anlaşılır

hpv virusu tedavisi

HPV virüsü genellikle belirtisizdir genital siğil (Kondilomata) şeklinde görülür. Genellikle şüphe üzerine müstakil tetkikler ve patolojik kontrollerle tanısı konulan virüs, bazı hallerde tesadüfen teşhis edilebilir. HPV virüsünü anlaşılır kılan belirtilerin bazıları, ( Kandida, Herpes, Klamidya ) eşzamanlı diğer enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Dışarı doğru gelişerek klasik siğil görüntüsü halinde görülebilen virüsler, çıplak gözle kolaylıkla teşhis edilebilmektedir. Kadın bireylerde enfeksiyon oluşumları rahim kanseri teşhis testi ile belirlenir.

Bireylerin kolayca anlayabilecek olduğu enfeksiyon başlangıçları, genital bölgelerde oluşan siğiller veya deride karnabahara benzeyen oluşumların varlığıyla belli olur. Genellikle cinsel yolla bulaştığı belirlenen HPV virüsü, bazı kaynaklara göre 100’den fazla bazı kaynaklara göre ise 200’ün üzerinde farklı tipte tanımlanıyor. Erkeklerde siğil yapmanın dışında ağız-yutak bölgesi ve penis kanserlerine de sebep olan virüs, erkeklerde oluşan kanser türlerinin yaklaşık %50’sinin sebebi olarak gösteriliyor.

HPV Virüsü Nasıl Anlaşılır

HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?

HPV virüsü farklı sebeplere bağlı olarak da bulaşabilmesine rağmen %90 oranında cinsel yollarla bulaşmaktadır. Cinsel bölge kıllarında, hatta tırnaklarda bile rastlanılabilen virüs, tensel temas, virüs barındıran eşyaların el değiştirmesi veya doğum esnasında da bulaşabilmektedir. Hastalığın ağırlıklı olarak cinsel temasla bulaşıyor olması, hastalıktan korunmak adına çok eşliliğin tercih edilmemesini gerekli kılmaktadır. Sık partner değişimi virüsün daha hızlı yayılmasına temel teşkil etmekte, parter sayısı çoğaldıkça karşı karşıya kalınması muhtemel riskler de artmaktadır.

Kuluçka dönemi yaklaşık 2 hafta ile 2 yıl arasında değişen süreleri kapsamakla birlikte, 5- 10 yıl kuluçka evresi geçiren sinsi türleri de mevcuttur. Cinsel ilişki sırasında kondom kullanımı virüse karşı korunma sağlamaz. Çünkü prezervatifin genital gölgeleri tamamen örtmesi mümkün değildir. Oluşan siğillerin büyük bölümü kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olması halinde kendiliğinden kaybolur.

İmmün sistemin zayıflaması veya baskılanması gibi durumlarda, siğillerin tekrarlaması ve virüsün yayılma riski mevcuttur. Virüsün yayılma sebeplerinden biride, genital bölgelerin temizlenmesi sırasında oluşan jilet kesikleridir. Jilet kullanılarak yapılan temizlikler sırasında gözle görülen veya görülmeyen sıyrıklar oluşmakta, mevcut siğilin kanaması sonucunda sıyrıklardan girerek yayılma eğilimi göstermektedir.

HPV virüsü genellikle belirtisizdir genital siğil (Kondilomata) şeklinde görülür. Genellikle şüphe üzerine müstakil tetkikler ve patolojik kontrollerle tanısı konulan virüs, bazı hallerde tesadüfen teşhis edilebilir.

HPV Virüsü Tedavisi

Her birey için geçerli bir tedavi yöntemi mevcut olmamakla birlikte, vakaya müdahale edecek olan hekimin bilgi ve tecrübesi tedavinin başarıyla yapılmasındaki en önemli faktördür. Siğilin sayısı, büyüklüğü ve ortaya çıktığı bölgeye göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Genellikle bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılan siğiller, farklı zamanlarda tekrarlama eğilimi gösterebilmektedir. Genellikle kullanılan tedavi yöntemleri arasında en popüler olanlar, cerrahi eksizyon, kriyoterapi ya da asit solüsyonları ile yakarak yok etme yöntemleridir.

Tüm bu tedavi yöntemlerinin başarıyla uygulanması halinde bile tekrarlama riski mevcuttur. Eşler arasında soğukluğa ve cinsel aktivitede azalmaya sebep olan HPV virüsü,  ürolog ve jinekolog kontrollerinin periyodik olarak yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

HPV Virüsü Nasıl Anlaşılır

HPV Virüsü Nasıl Anlaşılır

İnsan papilloma virüsü (HPV), kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilen bir virüstür. HPV, Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur (CYBE). HPV’si olan çoğu insan enfekte olduklarını bilmiyor. HPV cinsel temas yoluyla bulaşır. Cinsel olarak aktif olan herkes, yalnızca bir kişiyle seks yapmış olsanız bile HPV alabilir.

HPV’nin birçok farklı türü vardır. Bazı HPV türleri, cinsel organlarda veya anüste siğillere neden olabilir. Diğer HPV türleri rahim ağzı kanserine veya diğer kanser türlerine neden olabilir. HPV’nin tedavisi yoktur, ancak neden olabileceği sorunların tedavileri vardır.

Kadınlarda HPV Virüsü Nasıl Anlaşılır

İnsan papilloma virüsü (HPV), rahim ağzı kanserine neden olabilen bir virüstür. HPV, Amerika Birleşik Devletleri’nde en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur (CYBE). HPV’si olan birçok kişi enfekte olduklarını bilmiyor. HPV, oral, anal ve vajinal seks dahil olmak üzere ten tene temas yoluyla yayılabilir. HPV en çok seks sırasında yayılır, ancak enfekte bir kişinin cinsel organlarına dokunarak da yayılabilir.

HPV’nin birçok farklı türü vardır. Bazı HPV türleri ciltte siğillere neden olabilir. Diğer HPV türleri, rahim ağzı kanseri de dahil olmak üzere kansere neden olabilir. HPV enfeksiyonunun tedavisi yoktur, ancak semptomlar için tedaviler vardır.

HPV enfeksiyonlarını tespit etmek için testler vardır. HPV’yi saptamak için kullanılan en yaygın teste Pap testi veya Pap smear denir.

Çoğu insan HPV’yi rahim ağzı kanserine neden olan virüs olarak bilir. Ancak HPV, vajinal, vulvar ve anal kanser dahil olmak üzere diğer kanser türlerine de neden olur. HPV’yi tanımlamak için doktorunuz dokunuzdan bir örnek (biyopsi gibi) alacak ve spesifik HPV DNA dizisini arayacaktır.

HPV Virüsü Erkekte Nasıl Anlaşılır

HPV, genellikle cinsel temas yoluyla bulaşan bir virüstür. HPV kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabileceği gibi hem erkek hem de kadınlarda başka kanser türlerine de neden olabilir. HPV’nin tedavisi yoktur, ancak neden olabileceği kanserler için tedaviler mevcuttur.

Erkeklerde HPV virüsünü tespit etmenin birkaç yolu vardır. Bir yol, virüsün meni veya kanda varlığını aramaktır. Başka bir yol, deride veya mukus zarlarında virüsün belirtilerini aramaktır. Bir erkeğe geçmişte HPV bulaşıp bulaşmadığını belirlemek için kullanılabilecek testler de vardır.

HPV’ye maruz kalmış olabileceğinizi düşünüyorsanız hemen bir doktora görünmelisiniz. Doktor, virüs bulaşıp bulaşmadığınızı belirleyebilecek ve gerekirse tedavi önerecektir.

Talep Formu
Bizimle İletişime Geç
Hemen Bizi Arayın

+90 535 463 53 33