HPV (Human Papilloma) olarak adlandırılan virüs en fazla cinsel yolla bulaşıyor. Vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilen virüsün 100’den fazla tipte görüldüğü orada bulunur. Uzak genital planda siğil oluşumuyla birlikte virüs taraması, hücre çoğalması ve kansere neden olabilmektedir. Düşük dereceli hücre çoğalması ve siğil oluşumuna sebep olan türler ” Düşük Riskli HVP ” olarak adlandırıldıken, kanser oluşumuna sebebiyet veren türler, ” Yüksek Riskli HVP ” olarak adlandırıldı.
HVP virüsü, bulaştığı kişide yaklaşık 23 ay gibi bir süre sonra siğil ortamındarak kendini gösterebildiği gibi, doğaluda yerleştikten sonra 5-10 yıl süren kuluçka dönemi sonra yayınlanabildiği yerlerde de kullanılabilir. Virüsün en sık bulaşma yolu, cinsel ilişkilerde virüs bulaşmış bir penis ve yumurtalık torbasının vajina veya genital bölgelere temas halindedir. Oral yolla enfekte olmuş bir bölgeeye temas ederek de virüsün bulaşmasına sebep olabiliyor. Cinsel ilişkide kullanılan kondom virüsün bulaşmasını engelliyor. Çünkü tam olarak kapatılmamış bir genital bölgeeye temas ederken, virüsün yayılması için uygun bir ortam ortamı.
HPV Virüsü Risk Faktörleri Nelerdir?
HPV virüsünün en önemli risk faktörü, cinsel ilişkide bulunulan ortağı sayısının aşırılığıdır. Daha fazla rastlanmasına rağmen, çokeşli yaşam devamen bireysellerde daha fazla virüs daha yaygın olarak ortaya çıktı. Virüsün yayılma alanlarından biri de, kalabalık insan gruplarında kullanılan umumi tuvaletlerdir. Bu sebeple umumi tuvalet kullanımı sonrası genital bölgeelerin özenle sterilize edilmesi gerektiği.
Bazı hallerde çok eşlilik durumu olmasa bile safra, eşlerden birinin daha önce HPV virüsünü olması bekleniyor da riskin diğer eşe taşınmasında bir faktördür. Tek eşlilikte prezervatif kullanımı tam koruma sağlamamakla birlikte, diğer durumlara göre daha yüksek oranda koruma sağlayabilmektedir.
HPV Virüsünün Tedavisi
HPV aşıları en çok kanser gücüne dayalı türlere karşı yapılırken. Aşıların bir bölümü kanser yapan virüs tiplerine karşı bağlanan oluşturucu, diğer aşı tipi hem de kanser hem de siğil yapan virüslere karşı koruma. Erkeklerde gelişmekte olan HPV virüs bulaşmalarının mutlaka belirtilmesi gerektiğini. Virüse yönelik olarak odaklı tedavi yöntemleri arasında,
- Yakma yöntemi
- Koterizasyon
- Lrrp
- Lazerle yakma
- Dondurarak Tedavi
- Cerrahi müdahale
- Özel kremasında gibi seçenekler vardır.
Erkeklerde kondilom tedavisi için en uygun teknik yakma yöntemidir. Erkeğe uygulanacak koterizasyon, yakma tekniklerinden hangisinin olduğu, lrrp ve lazerle yaklaştırma tekniklerinde kararlaştırılıyor, yönetime karar vermeden bırakılıyor. Bazı hallerde genital bölge siğillerin işlevselliği, dondurmak seçenek olarak değerlendirilir. Küçük siğillerde ise özel kremler sürmek yoluyla tedavi edilebilir olabilmektedir. Yeniden nüksetme riskini en az seviyeye çekmek için, erkeklerde yakma yönteminin bulunduğu yerlerde daha uzun bir sırada.