Kondilom Nedir

Kondilom Nedir

Makat bölgesinde oluşan siğiller, tıp dilinde ‘’ Kondilom’’ olarak adlandırılmıştır. Genellikle hastalıktan bihaber olarak doktora başvuran bireyler, makat bölgesinde oluşan sivilcelerden veya et benlerinden şikâyet ederler. Kaşıntıdan veya ele gelen et benlerinden rahatsız olmak suretiyle hekim kontrolüne gelen bireylerin birçoğunda, aslında mikrobik ve bulaşıcı özelliklere sahip KONDİLOM mevcuttur. Tıp dilinde Kondilom akümünata olarak da adlandırılan bu hastalık, HPV ( Human Papillom Virüsü) ile bulaşmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde bireydeki sorunların derinleşmesi ve yakınlarının da hastalığa yakalanmaları kuvvetle muhtemeldir.

Kondilom ( makat siğili) birçok kişide el, yüz ve vücudun değişik bölgelerinde görülen siğillerin makat ve genital bölgesinde çıkan türüdür. Cinsel organ çevresinde de oldukça yaygın görülen siğiller, nemli bölgelerde daha hızlı büyüme eğilimi gösterirler. Tedavisini zorlaştıran unsur da nemli bölgelerde hızla oluşup yayılmasıdır.

Kondilom Nedir

Kondilom Belirtileri Nelerdir?

Kondilom belirtileri nelerdir? Bireylerin mutlaka doktor muayenesine gitmelerini gerektirecek belirtilerden biri, makat bölgesi ve içinde 1-2 mm ile 1-2 cm arasında değişkenlik gösteren boyutlarda üzeri pütürlü çıkıntıların görülmesidir. Bu tür durumlarda hastanın genel cerrahi uzmanı bir hekim tarafından muayene edilmesi ve kesin teşhis konulması gerekir. Bu tür siğillerin et beni veya sivilce ile karıştırılması oldukça sık rastlanan bir durumdur. İhmal edilmesi ve sorunun sivilce olarak değerlendirilerek ötelenmesi, hastalığın daha da gelişerek yayılmasına sebep olmaktadır.

Nemli bölgelerde daha hızlı büyümesi ve yayılması tedaviyi zorlaştıran etkenler arasında yer almaktadır. Bu sebeple fark edildiği en erken dönemde kesin teşhis için doktor muayenesi gerektirir. Mikrobun bulaşmasından hemen sonra büyümeyen siğiller, bir süre dayanılmaz kaşıntılarla bireylerin yaşam konforunu olumsuz etkilemeye başlar. Her makat kaşıntısı kondilom olmasa bile, bu riskin alınmaması için kontrol zaruridir. Vücudun başka bir bölgesinde veya cinsel partnerinizde bu tür siğillerin olması haline, partnerinizle birlikte tedavi olmalı, hastalığı taşıyan siğillerden mutlaka kurtulmalısınız.

Aksi takdirde kısır bir döngü şeklinde devam edecek olan kaşıntı ve siğil üremesi, cinsel hayatınızı ve yaşam konforunuzu alt üst edebilir. Gerek makat içerisinde, gerekse diğer genital bölgelerdeki siğiller mercimek tanesi büyüklüğünde olabildiği gibi, karnabahar görünümünde ve dışı pütürlü biçimde ve daha büyük boyutlarda olabilmektedir. Siğilin boyutlarının büyük olması ve genital bölgede yaygın halde görülmesi halinde tedavi de o oranda güçleşmektedir.

Kondilom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kondilom tedavisi nasıl yapılır? Farklı boyutlarda ve değişik şekillerde görülebilen kondilom, birçok farklı teknik kullanılarak tedavi edilebilmektedir. Bazı yöntemlerle istenilen sonuç alınamadığı gibi, durumu daha da olumsuz hale dönüştürebilmektedir. Kondilom tedavi teknikleri arasında,

  • Cerrahi tedavi
  • İlaçla yakma yöntemi,
  • Crioterapi ( dondurarak ) tedavi yöntemi
  • Radyofrekans yöntemi yer almaktadır.

Cerrahi Tedavi Yöntemi

Siğillerin bulunduğu taban yapısının tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik olarak yapılan cerrahi müdahaleler, genellikle anestezi altında yapılır. Ameliyat sonrası mevcut tüm siğiller yok edlir.

İlaçla Yakma Yöntemi

Tedaviye uygun ilaçların siğil üzerine sürülerek yakılması yöntemidir. Bu tedavi şekli bazı durumlarda başarılı olmakla birlikte, siğillerin yakılması esnasında cilt dokusunun da yanabilme ihtimali mevcuttur. Ayrıca sadece makat dışında bulunan siğillerin yakılabildiği bu teknik, makat içerisinde gelişen siğillere karşı etkili bir yöntem değildir.

Dondurarak Tedavi

Oldukça pratik bir yöntem olan dondurma tekniğinde, -40 ila 160 derece soğukluktaki gazla siğillere dokunularak siğilin dokusu yok edilmektedir. Ancak bu tedavi yöntemi de makat içerisinde yerleşik bulunan siğiller için uygun değildir.

Radyofrekans ile Tedavi Yöntemi

Sadece birkaç dakika süren ve oldukça pratik bir şekilde yapılabilen bir tedavi yöntemidir. Oldukça başarılı sonuçların elde edilmesini sağlayan bu yöntemle hem makat dışı hem de makat içerisindeki tüm siğiller radyofrekans ile yakılarak ortadan kaldırılır ve takip sürecinin aksatılmadan devamı sağlanarak hastalık tamamen iyileştirilir.

Kondilom Nedir

Kondilom Nedir 2022

Kondilom, peniste iyi huylu, kendi kendini iyileştiren bir cilt büyümesidir. Cildi oluşturan hücrelerin aşırı büyümesinden kaynaklanır ve bir erkeğin hayatında herhangi bir zamanda gelişebilir, ancak yaşlı erkeklerde daha sık görülür.

Kondilomlar skrotum ve anüste daha az görülür. Dokunmak acı verici olabilir ve idrar yaparken veya seks yaparken zorluğa neden olabilir. Ameliyatla tedavi genellikle gerekli değildir, ancak büyürse veya rahatsızlığa neden olursa tedavi önerilebilir.

Kondilom Koterizasyonu Nedir

Kondilom koter, genital siğilleri çıkarmak için yapılan cerrahi bir işlemdir. Doktor muayenehanesinde uygulanabilen nispeten basit ve güvenli bir işlemdir. Siğiller elektrik akımı veya lazer ile yakılır.

Kondilom, insan papilloma virüsü HPV’nin neden olabileceği baş veya boyunda iyi huylu bir büyümedir. Virüs ayrıca vücudun diğer bölgelerinde kansere neden olabilir. Bir kondilom tedavisi, onu çıkarmak için ameliyatı içerir.

Kondilom Nedir ve Neden Oluşur

Kondilom, peniste en sık görülen iyi huylu, ten rengi tümörlerdir. Bunlara, en yaygını HPV 16 olan çeşitli insan papilloma virüsü (HPV) türleri neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, kondilomlar büyüyebilir ve ağrıya veya idrar yapma zorluğuna neden olabilir. Tedavi tipik olarak tümörü çıkarmak için ameliyatı ve enfeksiyonu önlemek için birkaç hafta antibiyotik içerir.

Makat bölgesinde oluşan siğiller, tıp dilinde ‘’ Kondilom’’ olarak adlandırılmıştır. Genellikle hastalıktan bihaber olarak doktora başvuran bireyler, makat bölgesinde oluşan sivilcelerden veya et benlerinden şikâyet ederler.
Talep Formu
Bizimle İletişime Geç
Hemen Bizi Arayın

+90 535 463 53 33