+90 535 463 53 33
info@cemozluk.com

Prostat

İşlemin Yeri

Hastane

Anestezi Türü

Lokal

İşlem Süresi

60 DK

Taburcu Süresi

3-4 Saat

Aktivite Başlangıcı

30 Gün

Erkeklerde bulunan bir salgı bezi olan prostat onu erkekte ortalama bir ceviz büyüklüğünde bulunur.

Prostat mesaneden sonra en alt kısımda, rektumun yerinde bulunur. Prostatın içindeki bir takım sıvılar spermin canlılığını ve hareketini sağlar. Aynı zamanda semen de bu bölümden salgılanır. Bir prostatta herhangi biri olması bekleniyor. Prostat büyümesiyle iltihap, kanser ve prostat büyümesi olarak görünür.

Prostat Hastalığı Türleri

Prostat hastalığı türlerinden olan birçok habis ve selim tümör tedavi edilebilirdir. Özellikle idrar şikayetleriyle kendini gösteren prostat hastalıkları son derece farklı biçimde ilerlemektedir.

  • Prostat iltihaplanması olarak bilinen prostatit genelde antibiyotiklerle tedavi edilir ve iltihaplardan kaynaklanır.
  • 50 yaş ve üzeri tüm erkekleri etkileyen büyümüş prostat, zor idrara çıkmayla kendini gösterir. BPH ilaçlarla tedavi edilebilir.
  • Erkeklerde cilt kanserlerinden sonra görülen en sık kanser türlerinden olan prostat kanseri nadir olara ölümle sonuçlanmaktadır. Cerrahi, hormon, radyasyon tedavisi gibi birçok tedavi yöntemi bu konuda iyileştirici etki göstermektedir.

Prostat Neden Olur?

Kliniğimize gelen hastalarımız idrar şikayetleriyle başvurmaktadır. Erken evrelerde daralmış üretra idrar zorluklarına neden olur. Sık ve ani idrar yapma ihtiyacı olan hastalar, hücre sayısı arttıkça prostat büyümesi sorunuyla karşılaşır, bu durum da tıkanmalara yol açar. Bu da idrar sorunlarının ciddi bir hal almasına neden olur.

Prostat kanseri ise, ilk zamanlar kendini belli etmese bile sonrasında birçok soruna işaret ediyor olabilir. Erkeklerde 50 yaşından sonra görülen bu problem, idrar yollarında değişikliklerin hissedilmesi sonucu üroloji ziyaretleriyle başlar. Prostat kanseri şüphesi ise rektal muayene ve bazı tetkiklerin yapılmasıyla tanılanır. Belirtiler genel olarak şunlardır:

  • İdrar yaparken zorlanma
  • Kesik ve zayıf idrar akıntısı
  • Mesaneyi hep dolu hissetmek
  • İdrar sızıntıları
  • İdrarda kan ve geceleri sık idrara çıkma.

İyi Huylu Prostat Büyümesi

İyi huylu tümör hücreleri prostat büyümesine neden olur. Bu yüzden ur adı verilen dokular bazı idrar fonksiyonlarını etkiler. Aynı zamanda ileri yaşlarda ortaya çıkan ve erkeklerde sık görülen sorunlardan biridir. Tedavisi mümkün olup, birçok problemin ilaçla tedavi edilmesi mümkündür. Prostat kanserine dönüşmesi gibi bir durum yoktur. İyi huylu prostat büyümelerinde son derece önemli olan cerrahi müdahale de yapılabilir. İdrar problemleri sosyal yaşamda birçok soruna yol açabilir. Sürekli tuvalete gitme hissi, rahatsız edici bir mesane boşalmaması hissi üretra tıkanıklığının sosyal yaşamdaki sorunları arasında en önemlisidir.

Prostat Kanseri

Prostat kanseri ise kötücül hücrelerin artması ve malign tümörler oluşması sonucu tanılanır. Aynı zamanda belirtileri bazen ilerleyen dönemde ortaya çıkabilir. Hiç idrar yapamama, idrar yaparken yanma ve ağrılar, ağrılı boşalmalar ve idrarda kan görülmesi birçok soruna neden olabilir. Teşhis için parmakla makat muayenesi yapılır, idrar tahlilleri, transrektal ultrasonografi ve PSA testleri tanılamada belirleyicidir. Bazen prostat biyopsisi yapılarak kesin tanı için inceleme yapılabilir.

Klinik evre, fiziksel muayene ve laboratuvar testleri diğer testlere bağlı olarak incelenir. Patolojik evrede ise ameliyat yapılmadan önce alınan örneklerin test edilmesi sağlanır. Tedavide ise aktif izlem ve cerrahi sonrası radyoterapi ve hormon tedavisi görülmektedir.

Ürolojik Muayene Kontrolleri Şart

Prostat kanseri tedavisi son derece gelişmiş imkanlardan yararlanande işlem ve aktif izlemle büyük oranda başarılı sonuçlar verir. Radyoterapi sonrası kanser hücrelerini büyütmek için kullanılan hormon baskılayıcı ilaçlarla bu hormonlar bloke edilir. Operasyon öncesi da takip ederek. Bu kadar başarılı bir şekilde kuruluyor, düzenli doktor kontrolleri ve aksatılmayan tedavisi izlemleri şarttır.

Erkek Cinsel Sorunları Tedavileri
Talep Formu
Bizimle İletişime Geç
Hemen Bizi Arayın

+90 535 463 53 33